Dus jij wil VET verbranden??

29 Oct 2015

 

Een zeer groot gedeelte van de recreatieve sporters sport om hun gewicht te beheersen. En dan wordt er vaak gesproken over: Ik wil afvallen. De aanname is dat het verliezen van het absolute gewicht dan de enige juiste graadmeter is. Als het totale gewicht maar afneemt dan zullen we vast wel op de juiste weg zitten toch? 

 

Nee! Ik denk van niet. Althans je zou niet zo zwart wit moeten kijken naar de weegschaal. Het is interessanter om te weten waaruit dat totale gewicht, dat wat je ziet staan op de weegschaal, bestaat. Het naar beneden van je totale gewicht betekent niet altijd dat je VET bent verloren!

 

Het kans zelfs betekenen dat je het lichaam heb beroofd van zijn capaciteit om vet te verbranden. Dat is namelijk je spiermassa. Kortweg gezegd:

Hoe meer Spiermassa, hoe groter je capaciteit is om vetcellen te verbranden. 

 

 maatregelen die je kunt treffen om jezelf in FATBURNING MODE te krijgen:


1. Train regelmatig

 

Iedereen kan op zijn of haar niveau gaan trainen. Je hoeft je niet dagelijks het schompes te trainen, maar zorg voor voldoende uitdaging en belasting voor jezelf in je trainingen. We weten allemaal maar al te goed wanneer we echt niet meer kunnen of wanneer we opgeven vanwege wat minder zin en doorzettingsvermogen. Zorg ervoor dat je jezelf pusht om net even extra je best te doen.Door te bewegen vraagt het lichaam om meer energie dan het zitten op de bank.

Dus door te bewegen verbrand je meer energie. De energielevering krijgen we vanuit verschillende bronnen. Train regelmatig en je lichaam gaat meer vet verbranden. Lees meer bij punt 2.

 

Tip: Plan vooruit!  Weet wat je wil gaan doen in je training, hoeveel keer per week, hoe lang en wanneer je de training doet. Te laat in de avond trainen kan ervoor zorgen dat je lichaam helemaal aan staat en je dus slecht de slaap kunt vatten. Keep that in mind!


2. Voldoende Slaap

 

In ideale wereld met ideale omstandigheden zouden we minimaal 8 uur slaap per nacht pakken. Tijdens je slaap herstelt je lichaam van de fysieke en mentale arbeid. Door je hypofyse wordt groeihormoon (HGH) aangemaakt. Dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je trainingsarbeid wordt omgezet in positieve resultaten zoals spiertoename (=hogere capaciteit vetverbranding) en verbetering van je cardiovasculaire systemen (lees conditie).

Een ander voordeel van HGH is dat het je lichaam dwingt om eerder energie te verkrijgen vanuit de vetcellen. Het verbranden van vet is een proces van langer duurt dan bijvoorbeeld het proces van suikerverbranding. Combineer trainen en voldoende slaap. Je hebt de tools in je lichaam, nu alleen nog er gebruik van maken.

 

Tip: Telefoon uit in bed en geen stimulerende middelen voor het slapen gaan zoals koffie, cola etc. In somming middelen zitten stimulerende middelen verstopt. Dus kijk goed naar wat je eet.

 

3. De juiste voeding

 

Als we de trainingsarbeid en rust in de juiste balans hebben komen we op een even belangrijk punt. Voeding!! Met de juiste inname van de juiste hoeveelheden van macronutrienten, koolydraten, eitwitten en vetten, kunnen we het lichaam sturen om energie te verbranden. 

Alles kost energie, dus ook eten omzetten in energie. Dit klinkt tegenstrijdig, maar je kunt hier goed gebruik van maken. Het kost ons lichaam meer energie om eiwitten te verwerken, dan het nodig heeft om suikers te verwerken. Pure winst dus, alleen al uit de juiste samenstelling. Ga nu niet alleen maar eiwitten eten! Zoek naar een uitgebalanceerd voedingspatroon.

 

Tip: Een professional kan je daarbij helpen. Graag verwijs ik je naar het SvEnergy Fitplan.

 

4. Meten is weten

 

Daarmee bedoel ik niet dat je alles, maar dan ook echt alles moet gaan bijhouden. Wel is het goed om regelmatig te wegen, jezelf in de spiegel te bekijken en bij jezelf te rade te gaan of je progressie boekt. Zo kan het goed zijn om aan het begin een voedingsdagboek bij te houden. Van zowel je oude als nieuwe voedingspatroon. Ook van je beweging kun je een logboek bijhouden. Door bewust bezig te zijn met je plan en je behaalde resultaten kun je doorlopend je plan bijsturen op allerlei variabelen. Het lichaam is namelijk heel dynamisch en wat nu werkt hoeft niet volgend jaar te werken. En wat voor een ander werkt, kan bij jou een averechts effect hebben.

Door te meten en te registreren krijg je meer vat op het proces.

 

Tip: Op websites als Myfitnesspal en Voedingscentrum kun je eenvoudig je zaken registreren en een goed overzicht krijgen. Ze hebben ook apps waarbij je bijvoorbeeld de verpakking van je havermout kunt scannen en dan direct je hoeveelheid calorieen kunt registreren. Erg handig!!

 

Let's go!!

 

Probeer grip op deze zaken te krijgen. Voel je prettig in je lichaam en voel je fitter dan ooit.

 

Veel succes!

Sven Klatt

www.svenergy.net

www.svenergytraining.com

Facebook link

Twitter

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Trainen in de vakantieperiode?!

June 28, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts

February 24, 2015

Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
SvEnergy Training​ Harderwijk


E-mail:  info@svenergytraining.nl

Telefoon: 06-52547630

KVK: 62487965

Bank: NL05RABO0301578494

BTW-id: NL002139106B97

Verklaring-omtrent-gedrag-VOG.png